Opinie o Nas
Najczęściej kupowane
Kawa indyjska vs kawa kenijska
Kawa indyjska vs kawa kenijska

Dobrej jakości ziarno kawy to udany początek dnia. Natomiast często nie zdajemy sobie sprawy jaki rodzaj kawy pijemy. I nie mówię tu o podziale na arabicę i robustę. Złożoność smaków i aromatów dobrej kawy to bardzo obszerny temat, który na przykładzie tych dwóch reprezentantek postaramy się po krótce omówić.

Instytut kawy to palarnia która wie jak traktować ten cenny skarb jakim są ziarenka kawy. Każda ich kawa smakuje inaczej i w każdej wyczuwalne są inne nuty smakowe.

Kenia to doskonały przykład kawy w której od pierwszego łyku czuć wyraźny posmak owoców tropikalnych. Kawa jest uprawiana dosyć wysoko tj. powyżej 1700 m.n.p.m. Została poddana tzw. obróbce mokrej (niedługo napiszemy o tym osobnego posta). Jej kwasowość jest określana jako średnia co idealnie współgra z owocowymi nutami. Idealna kawa do metod przelewowych.

Natomiast nasza Indyjska przyjaciółka jest kawą o zdecydowanie niższej kwasowości co spodoba się zwłaszcza tym którzy mówią że kwaśnej kawy nie da się pić. Obróbka również mokra, a wysokość jej upraw zdecydowanie niższa tj. około 1000 m.n.p.m. Mocno wyczuwalne nuty orzecha i tytoniu co sprawia że idealnie sprawdzi się w expresach ciśnieniowych.

To były nasze opinie i podpowiedzi jednak aby przekonać się która kawa smakuję Wam bardziej, musicie ją zamówić i spróbować. Miłej kawusi!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium