
Mróz nie odpuszcza, dlatego dziś proponujemy rozgrzewającą zupkę z ekologicznej kukurydzy. Jest prosta w przygotowaniu i składa się ze zdrowych i naturalnych składników. Do naszego zimowego menu wpisała się na stałe dlatego myślimy że i na Waszych stołach zagości na dobre.
Udanej przygody z gotowaniem.
Aby ją przygotować będzie potrzebne :
kukurydza z zalewy (słoik lub puszka) ok. - 700 g
pietruszka - 600 g
mleczko kokosowe - 400 ml
imbir kłącze (może być też suszony) - 2 cm
kurkuma kłącze (suszona również się nadaje) - 1 cm
papryka chili 1 szt.
sól do smaku
bulion lub wywar warzywny - 2 litry
słonecznik - 5 łyżek
tymianek (opcjonalnie) kilka listków
woda - 1/2 litra
KROK 1: Myjemy, obieramy pietruszkę, kroimy w grube plasterki.
Do garnka wlewamy bulion, zawartość słoiczków z kukurydzą, pietruszkę, obrany imbir i kurkumę, wrzucamy jedną ostrą papryczkę. Gotujemy wszystko do miękkości pasternak ok 30 minut. Gdy jest miękki wlewamy mleczko kokosowe.
KROK 2: Wyciągamy z garnka kurkumę, imbir i papryczkę (chyba, że lubimy bardzo ostre zupy to zostawiamy), miksujemy na gładki krem. Jeśli mamy łuski po kukurydzy, to przecieramy zupę przez sito, mieszając łyżką. Jeśli zupa jest dla nas zbyt gęsta wylewamy na sito trochę wody. Łatwiej przetrzemy zupę i ją rozrzedzimy.
KROK 3: Na patelni prażymy delikatnie słonecznik. Nalewamy zupę do miseczek, posypujemy słonecznikiem i listkami tymianku.
przepis pochodzi z portalu gotujwstylueko.pl