
GLUTEN PSZENNY PROSZEK 500G PROVITA

Opis
Gluten pszenny proszek 400g Provita
Naturalny gluten do samodzielnego przyrządzania seitana. Seitan jest nazywany „chińskim mięsem”, ponieważ swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej – jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu.
Ciasto:
- opakowanie glutenu
- woda
Z glutenu i wody zagniatamy ciasto (jak na pierogi), a następnie należy je ugotować. Najlepiej w dobrze przyprawionym bulionie (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, suszone warzywa) przez 20-30 minut.
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
- sól morska,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- świeży rozmaryn drobno posiekany (około 2 łyżeczki),
- mieszanka suszonych ziół (np. zioła prowansalskie).
Po ugotowaniu trzeba „mięsko” ostudzić. W tym czasie przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek oraz sól łączymy ze sobą. Oddzielnie mieszamy sypkie zioła i przyprawy. Następnie nacieramy seitan mieszanką „mokrą”, a potem obsypujemy mieszanką „suchą”. Na koniec skrapiamy potrawę sokiem z cytryny. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na jakiś czas, aby połączyła się z marynatą (co najmniej przez godzinę).
Seitan układamy w żaroodpornym naczyniu, lekko go zawijając, żeby pieczeń nie stała się płaska. Warto też naczynie wysmarować oliwą z oliwek. Danie pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 °C. Po 20 minutach można przykryć ją folią aluminiową, aby nie spiekła się za bardzo. Gotową pieczeń warto podawać do obiadu na ciepło, lub jak wędlinę kłaść zimną na kanapki.
Przepis: ulicaekologiczna.pl
Wartość odżywcza w 100g: 1600 kJ / 383 kcal; Tłuszcz: 3.8 g; Nasycone
kwasy tłuszczowe 0,7 g; Węglowodany: 13.3 g; cukry: 4.1 g; białko: 70,3 g,
Sól: 0,042 g.
Składniki: gluten pszenny
Kraj pochodzenia: Republika Czeska
Szczegóły produktu
Kraj producenta | Czechy |
Kraj pochodzenia składników | Czechy |
Certyfikat BIO | Nie |
Bez glutenu (deklaracja) | Nie |
Bez glutenu (w składnikach) | Nie |
Bez cukru | Tak |
Wegański | Tak |
Wegetariański | Tak |