Opinie o Nas
Najczęściej kupowane
Napój owsiany bio 1l - Natumi
Napój owsiany bio 1l - Natumi
8,59 zł
szt
Gluten pszenny proszek 500g Provita
Gluten pszenny proszek 500g Provita
9,69 zł
szt
Oliwa ze wsi biała 1l - Greece Company
Oliwa ze wsi biała 1l - Greece Company
48,99 zł
Malu granola róża i macadamia 360g Saszetka
Malu granola róża i macadamia 360g Saszetka
27,39 zł
Majonez wegański Cremajo 20% 250 g
Majonez wegański Cremajo 20% 250 g
8,09 zł
szt
Dym wędzarniczy w płynie 187 g Smokeland
Dym wędzarniczy w płynie 187 g Smokeland
14,29 zł
Czarny czosnek BIO (1 sztuka) - Przetwory z Natury
Czarny czosnek BIO (1 sztuka) - Przetwory z Natury
10,39 zł
Goździki całe BIO 30g - Dary Natury
Goździki całe BIO 30g - Dary Natury
8,69 zł

Gluten pszenny proszek 500g Provita

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,69 zł 9.69
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Provita
Kod produktu: 8594034792786

Opis

Gluten pszenny proszek 400g Provita

 Naturalny gluten do samodzielnego przyrządzania seitana. Seitan jest nazywany „chińskim mięsem”, ponieważ swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej – jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu.

Ciasto:

  • opakowanie glutenu
  • woda

Z glutenu i wody zagniatamy ciasto (jak na pierogi), a następnie należy je ugotować. Najlepiej w dobrze przyprawionym bulionie (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, suszone warzywa) przez 20-30 minut.

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • sól morska,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • świeży rozmaryn drobno posiekany (około 2 łyżeczki),
  • mieszanka suszonych ziół (np. zioła prowansalskie).

Po ugotowaniu trzeba „mięsko” ostudzić. W tym czasie przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek oraz sól łączymy ze sobą. Oddzielnie mieszamy sypkie zioła i przyprawy. Następnie nacieramy seitan mieszanką „mokrą”, a potem obsypujemy mieszanką „suchą”. Na koniec skrapiamy potrawę sokiem z cytryny. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na jakiś czas, aby połączyła się z marynatą (co najmniej przez godzinę).

Seitan układamy w żaroodpornym naczyniu, lekko go zawijając, żeby pieczeń nie stała się płaska. Warto też naczynie wysmarować oliwą z oliwek. Danie pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 °C. Po 20 minutach można przykryć ją folią aluminiową, aby nie spiekła się za bardzo. Gotową pieczeń warto podawać do obiadu na ciepło,  lub jak wędlinę kłaść zimną na kanapki.

Przepis: ulicaekologiczna.pl

Wartość odżywcza w 100g: 1600 kJ / 383 kcal; Tłuszcz: 3.8 g; Nasycone
kwasy tłuszczowe 0,7 g; Węglowodany: 13.3 g; cukry: 4.1 g; białko: 70,3 g,
Sól: 0,042 g.

Składniki: gluten pszenny

Kraj pochodzenia: Republika Czeska

Szczegóły produktu

Kraj producenta Czechy
Kraj pochodzenia składników Czechy
Certyfikat BIO Nie
Bez glutenu (deklaracja) Nie
Bez glutenu (w składnikach) Nie
Bez cukru Tak
Wegański Tak
Wegetariański Tak

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium